top of page
IMG_20200819_0002.jpg

Grachtstraat 5-7-9

Het pand Grachtstraat 5-7-9 werd in 1859 gebouwd als carréboerderij. Boven de voordeur zijn de initialen J.L.A. C.H.P. samen met het bouwjaar in de latei van Naamse Hardsteen vermeld. Het pand is opgetrokken uit veldbrandstenen en was tot 1965 voorzien van een boerderijpoort. De bewoners van het pand waren Jan Leonard Arets (J.L.A.) en Maria Cornelia Hubertina Peusens (C.H.P.). Jan Leonard Arets heeft echter niet lang van zijn nieuwe boerderij kunnen genieten, hij overleed kort na het gereed komen van de boerderij in 1860.
Van 1879 tot 1924 werd dit pand achtereenvolgens bewoond door de families
Doemen-Widdershoven en Fleischeuer-Widdershoven. Daarna werd het pand bewoond door het kersverse echtpaar Jan Arnold Goffin (slager) en Maria Elisabeth Cartilla Hensgens. Zij overleed op 29 mei 1927. Korte tijd later vertrok de weduwnaar naar Geleen.
In 1928 werd het huis verhuurd aan het gezin van G. Brands dat hier tot 1932 bleef wonen. In dat jaar betrok familie Van Tilburg-Visser de woning.

Het pand Grachtstraat 9 werd vanaf 1875 tot 1902 bewoond door de gebroeders Mannens. In 1905 betrok het kersverse echtpaar timmerman Karel Jozef [Karel] Beugels en Maria Elisabeth [Lisa] Pijls het pand dat eigendom was van de ouders van Maria Elisabeth. Nadat hun nieuwe woonhuis met timmerwerkplaats aan de Grachtstraat 26 in 1934 gereed was gekomen, verhuisden Karel en Lisa. Het woonhuis werd daarna verhuurd aan het gezin van schoenmaker Jan Leunissen en echtgenote Maria Elisabeth Hubertina Deumens.

Café-lokaal met woning en zaal
Op 20 februari 1928 vroeg wed. Hensgens bij de voormalige gemeente Oirsbeek een bouwvergunning aan voor het verbouwen van de stalling naast de boerderijpoort tot café-lokaal met woning en zaal. Timmerman Jan Severijn Beugels maakte het ontwerp voor de verbouwingen terwijl zijn broer en aannemer Edmond Beugels de verbouwing uitvoerde. Naar alle waarschijnlijkheid heeft hun broer en timmerman Karel Beugels ook een bijdrage geleverd aan deze verbouwing.
Na de verbouwing werd het nieuwe pand in gebruik genomen als Café R. Evers-Kreuzen. Een jaar later in april 1929 opende op dezelfde plek café-restaurant P.J.A. Haanen. Hij bewoonde het pand hier samen met zijn gezin en was tevens groentehandelaar. In maart 1933 werd hij failliet verklaard.

Bakkerij
Na het vertrek van P.J.A. Haanen en zijn gezin vestigde bakker Jos. Bruls zich in het pand. De bakkerij kreeg de naam ‘De Kroon brood- en banketbakkerij’. De bakkerij bleef er ook maar een jaar.

Koffiehuis en Café
In de periode van 1934 tot 1937 was het pand in gebruik als koffiehuis/café van Jan Leonard [Leon] Hensgens. Hij overleed op 8 februari 1937 in Oirsbeek.
In juli 1938 vestigde caféhoudster weduwe Deumens-Zelissen zich samen met haar kinderen in het pand. Zij had tot die tijd een café in de wijk Gracht (later Beukenberg 37).
Dochter Lies hielp haar moeder vaak mee in het café en nam het café later van haar moeder over. Maria Elisabeth [Lies] Deumens werd geboren op 25 juli 1914 als dochter van Jan Jozef Deumens en Maria Matilda Zelissen. Lies had twee zussen, Martha Josephina Gertruda Deumens en Maria Sijbilla Josephina Deumens en een broer, Hubert Joseph Deumens.  Vader Jan Jozef was op 6 januari 1932 al overleden in Oirsbeek. In 1954 kocht Lies Visser-Deumens het cafépand van de familie Hensgens. In januari 1965 werd aan haar een bouwvergunning verleend voor het uitbreiden van het bestaande cafépand. Het poortgebouw werd bij deze verbouwing verwijderd, met uitzondering van enkele hardstenen blokken die behouden bleven.

Friture en brand
Na de verbouwing verhuurde Lies Visser-Deumens het cafépand aan het gezin van Leo de Klein die er Discotheek-Dancing Apollo opende. In 1972 brandde het cafépand volledig uit waarbij zelfs nog twee apen omkwamen. Eind jaren 70 begonnen Herman en Gertie Ruyters er Café-Dancing 't Trefpunt. Een paar jaar later werd het café door Bert en Mia Vinken onder dezelfde naam (’t Trefpunt) voortgezet. Hierna werd het café uitgebaat als café De Gracht.

Kaffée In de Vrie
De laatste verbouwing van het cafépand vond plaats in 1998. Deze verbouwing gaf het pand zijn huidige uitstraling. Het huidige pand was achtereenvolgens in gebruik als Kaffée In de Vrie, daarna enkele jaren als De Drie van de Vrie en ten slotte weer als Kaffée In de Vrie.

O-004161.jpg

Familie Van Tilburg-Visser

Familie van Tilburg.jpg
_DSC7330.jpg
bottom of page