top of page

Raadhuisstraat 21-23

Op de plek van de huidige woning Raadhuisstraat 21 en appartementen Raadhuisstraat 23 t/m 23c stond voorheen een statig oud boerenwoonhuis met rond 1920 een witgekalkte voorgevel met zwart getart trasraam.

Familie Pijls-Arets
De statige oude boerenwoning werd vanaf 18 augustus 1875 bewoond door herbergier Hubert Jozef Pijls en echtgenote Maria Elijzabeth Arets. Het echtpaar had drie dochters Maria Gertruda Josephina, Maria Helena Adolphina en Maria Elisabeth Josephina. Moeder Maria Elijzabeth Pijls-Arets overleed op 24 september 1879 in Oirsbeek. Hubert Jozef Pijls bleef toen alleen achter met zijn drie dochters. In 1905 kwam Maria Elisabeth Pijls uit Sittard bij hen wonen. Zij was stiefdochter van Hubert Jozef.

Familie Boesten-Pijls
Maria Helena Adolphina Pijls huwde op 4 juni 1918 met koopman Johannes Hubertus [Hendrik/Harrie] Boesten die al sinds 1914 inwonend was bij de familie Pijls. Het echtpaar kreeg 7 kinderen, Hub, Servaas/Vaos, Els, Will, Fien, Sjef, Mia en Leentje. Het hele gezin Boesten-Pijls bewoonde het ouderlijk huis van moeder Maria Helena Adolphina. Op 16 maart 1925 overleed Hubert Jozef Pijls. De Schinnense kunstenaar Henri Ritzen maakte in de jaren 40 een schilderij van het statig oude boerenwoonhuis van de familie Boesten-Pijls. De familie Boesten-Pijls bleef tot december 1959 het pand bewonen. Daarna werd het woonhuis gelijktijdig met de schuur verbouwd.

Directeur Veiling Limburgia Schinnen
Koopman Hendrik Boesten werd in 1917 samen met zijn broers Jan Hubert Boesten (koopman te Oppeven-Oirsbeek) en Jan Mathijs Boesten  (koopman te Oppeven-Oirsbeek) eigenaar en directeur van de Veiling Limburgia aan de Breinder in Schinnen. Op deze veiling werden tot in het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw aardappelen en fruit verhandeld.

Verbouwing tot woonhuis-winkelpand
In december 1959 diende Adam Jozef [Zef] Boesten een bouwaanvraag in bij de gemeente Oirsbeek om de schuur van zijn ouderlijke woning aan de Schoolstraat 15 (later Raadhuisstraat 21-23 t/m 23c) in Oirsbeek te verbouwen tot een winkel met woonhuis. Aan de achterzijde van de woning werd een magazijn gebouwd. Tussen het magazijn en het Oppeven Paadje (later Stegelenhof) werd gelijktijdig een dubbele garage gebouwd. De Merkelbeekse Architect Jan Renier Smeets Ing. werd ingeschakeld om het ontwerp van de verbouwing van de schuur tot winkelwoonhuis te maken. De gemeente Oirsbeek verleende de bouwvergunning op 10 februari 1960 waarna de verbouwing werd gestart. Na gereedkomen werd het winkelpand met bovengelegen woonhuis aan de Schoolstraat 15a verhuurd aan Jan Renier [Sjang] Douven die er samen met echtgenote Maria Theodora [Mia] Douven-Staring en hun zoon Matheus [Math] ging wonen en kruidenierswinkel NVG opende. Enkele jaren later werd hier het postkantoor van Oirsbeek geopend. Het naastgelegen woonhuis Raadhuisstraat 21 werd na de verbouwing jarenlang bewoond door de familie Douven-Schmitz.

O-000003-300dpi.jpg

Maria Helena Adolphina Boesten-Pijls en Johannes Hubertus [Hendrik/Harrie] Boesten

O-004233.jpg
O-001501-A&O-Douven-1964-300dpi.jpg

Vroeger werd een 'kruuts' bij de voordeur van de woning van welvarende mensen geplaatst, als er een van de bewoners was overleden.

O-000029a.jpg
bottom of page