top of page
_DSC7333.jpg

Grachtstraat 15

De boerderij aan de Grachtstraat 15 werd vanaf 1875 bewoond door Arnold Joseph Arets. Hij huwde op 5 februari 1879 met Anna Elisabeth Arets-Arets. Hij werd in april 1896 benoemd tot burgemeester van Oirsbeek. Daarvoor was hij bij de voormalige Gemeente Oirsbeek in dienst als gemeentesecretaris.

Burgemeester Arnold Joseph Arets
Op 29 april 1896 werd Arnold Arets tot burgemeester geïnstalleerd. De Limburger Koerier berichtte hierover als volgt:
In de raadsvergadering van 29 april 1896 had de installatie plaats van onzen nieuwen burgemeester, den edelachtbare heer Arnold Joseph Arets. Daar zijn edelachtbare den wensch had te kennen gegeven, dat de plechtigheid uitsluitend een officieel karakter zou dragen, bepaalde zich de installatie tot de gewone formaliteiten tusschen het nieuwe hoofd der gemeente en de leden van den Raad.
Hoezeer de nieuwe burgervader de achting en toegenegenheid der ingezetenen geniet, bleek op schitterende wijze bij gelegenheid zijner benoeming. Zelden toch durven we zeggen werd eene benoeming tot burgemeester door de bevolking met meer vreugde vernomen, met meer geestdrift toegejuicht dan deze. Moge een lang en wijs bestuur van den nieuwen burgervader den bloei en de welvaart onzer gemeente bevorderen.


Abrupt einde van het burgemeesterschap
Het burgemeesterschap van Arnold eindigde abrupt in 1900. Hij overleed op 52-jarige leeftijd namelijk plotseling op 4 september 1900 aan het Kantongerecht in Heerlen. Ruim 4 jaar stond hij aan het hoofd van de gemeente.

Overige bewoners
In augustus 1905 betrok landbouwer Frans Willem Keulers uit Schinnen de boerderij.

In 1958 werd een gedeelte van de schuur van deze boerderij verkocht. Dit gedeelte van het perceel werd betrokken bij de uitbreiding van de naastgelegen kruidenierswinkel en brom-/fietsenhandel Frans Quijs. Het woonhuis van familie Quijs werd na hun vertrek nog door diverse mensen bewoond.

Bij een restauratie in december 2001 bleek dat de voorgevel van deze boerderij is opgetrokken uit zogenaamde speklagen, afwisselend lagen van baksteen en mergel. Dit is niet meer zichtbaar omdat de voorgevel voorzien is van een laag cement. De buitengevels aan de zijde van de binnenplaats zijn nog opgetrokken in vakwerk.

Een speklaag die bij de restauratie in december 2001 tevoorschijn kwam.

Scan20002.jpg
bottom of page