top of page
O-003362a-500dpi-DSM-9160-A.jpg

Schepenbank

De Schepenbank is in 1734 door Paes Limpens en Catharina Bousten gebouwd. In de voorgevel is boven de links in de voorgevel de inscriptie PL 1734 CB in metselwerk aangebracht. Deze statige carréboerderij was vroeger in gebruik als rechtbank. Leden van de beruchte Bokkenrijdersbende zijn in het gebouw ter dood veroordeeld. Dat de Schepenbank ouder is, blijkt wel uit het feit dat zich in het gebouw een waterput bevindt die in de Romeinse tijd is gebouwd.
De Schepenbank werd ook wel panhuis of pannus genoemd, oftewel 'het huis van de heer'. Het was in vroeger tijden enige tijd een brouwerij met herberg. Eerst had vrouwe Maria Dorothea, vorstin van Dietrichstein en geboren prinses van Salm door erfenis de heerlijkheid en graafschap Amstenrade verkregen, vervolgens werd Prins Carel de Ligne eigenaar van het graafschap. Hij was in de 18de eeuw, als heer van Oirsbeek, enz. exploitant van het ‘bannale panhuis’. De Schepenbank was in gebruik als herberg en de brouwerij lag achter de carréboerderij. De herbergen van het graafschap moesten zich destijds voorzien van alle andere brouwsels uit de Schepenbank waardoor de graaf voldoende inkomsten genereerde.

Familie Limpens-Arets
Begin 1800 komt de Schepenbank via een huwelijk van een kleindochter van Paes Limpens en Catharina Bousten in handen van de familie Arets.
Zoon Johannes Arnold Arets wordt de nieuwe eigenaar van de historische carréboerderij. Hij is lid van het gemeentebestuur en speelt een actieve rol in de spannende geschiedenis van de bouw van de nieuwe Sint Lambertuskerk in 1830.
Nicolaas Joseph Arets huwde in 1822 met Maria Catharina Olenforts. Zij kregen zeven kinderen: zoon Philippus Hendricus, dochter Anna Maria Josephina, dochter Joanna Elisabeth Alouisia, zoon Jacob Arnold, dochter Catharina Josepha, dochter Anna Catharina Rosalia en dochter Johanna Francisca Ludovica.

Familie Paulssen-Arets
Op 24 oktober 1864 trouwde Johanna Francisca Ludovica Arets met de uit Gangelt (Duitsland) afkomstige landbouwer Herman Jozef Paulssen. Het echtpaar kreeg vijf dochters: Catharina, Bertha, Adelheid, Rosalia en Maria. In 1887 komt de Schepenbank in het bezit van Herman Jozef Paulssen.
Zijn ongehuwde dochters Maria Catharina Adèle [Adelheid] en Maria Ludovica Rosalia [Rosalia] Paulssen bleven in de Schepenbank wonen en werden in de volksmond ook wel de dames Paulssen genoemd. Adelheid overleed op 84-jarige leeftijd in 1949 in Oirsbeek terwijl haar zus Rosalia op 85-jarige leeftijd overleed in 1959 in Oirsbeek.

Familie Jeukens-Pijls
Rond 1925 betrekt Mathieu Hubert Jeukens met echtgenote Clara Wilhelmina Pijls het gedeelte van de Schepenbank dat via de binnenplaats te bereiken was om daar een landbouwbedrijf te beginnen. Het echtpaar kreeg twee kinderen: dochter Fien en zoon Harry. Harry Jeukens trouwde met Fien Frijns uit Jabeek en bleef in de Schepenbank wonen. In 1972 kocht de voormalige gemeente Oirsbeek de Schepenbank. De familie Jeukens-Frijns verhuisde toen naar een nieuwbouwwoning met landbouwbedrijf in het veld langs de Oirsbekerweg tussen Oirsbeek en Schinnen.

Familie Rijks-Schroijen
In 1932 werd een gedeelte van de schuren aan de achterzijde van de Schepenbank verbouwd tot woning. Het gezin Rijks-Schroijen betrok dit woongedeelte aan de latere Oirsbekerweg 2. Johannes Wilhelmus Antonius Rijks en echtgenote Theresia Schroijen waren op 8 oktober 1927 in Nederweert getrouwd. Het echtpaar kreeg tien kinderen.

Restauratie
In de jaren 1975-1977 liet de gemeente Oirsbeek de Schepenbank grondig restaureren.
Bij de restauratie van de voorgevel werd de witte kalklaag van de voorgevel verwijderd en kwamen het jaartal 1734 en de initialen PL CB tevoorschijn. Na de restauratie van 1977 tot 1982 gebruikt als gemeentehuis van de voormalige gemeente Oirsbeek. Het gedeelte aan de Oirsbekerweg werd vanaf 1976 in gebruik genomen door de Stichting Jeugd- en Jongerenwerk Oirsbeek. Vanaf de gemeentelijke herindeling in 1982 tot 1988 werd het gebouw gebruikt door de nieuwe voormalige gemeente Schinnen. Daarna is het gebouw in gebruik genomen door de Weldadige Stichting Jan de Limpens (sinds 2006 eigenaar). Van 15 december 2008 tot en met 2015 werd de Schepenbank bewoond door burgemeester Berry Link van de voormalige gemeente Schinnen.

1998-Letters-Schepenbank.jpg

De Romeinse waterput die zich in de Schepenbank bevindt.

O-001421 Schepenbank Latten 06 300dpi.jp
bottom of page