Grachtstraat 11-13
Kruidenierswinkel Coenen-Berben
In juli 1925 betrokken Jan Willem Hubert [Giel] Coenen en zijn vrouw Wilhelmina Catherina [Mina] Berben een nieuw gebouwde boerderij met winkel aan de Grachtstraat 13. De moeder van Mina, Maria Cornelia Berben-Opheij, trok samen met haar zoon Mathijs Hubert Marie Berben bij haar dochter en schoonzoon in. Giel Coenen werd op 4 februari 1887 in Oirsbeek geboren terwijl Mina op 11 oktober 1890 in Heijthuizen werd geboren. Giel was van beroep landbouwer terwijl Mina een kruidenierswinkel had in een gedeelte van hun boerderij. In de kruidenierswinkel werden allerlei levensmiddelen verkocht. De moeder van Mina hielp haar in de kruidenierswinkel. Als Mina en haar moeder mee moesten helpen bij het oogsten werd de kruidenierswinkel tijdelijk gesloten. Het kwam dan ook vaker voor dat de Oirsbeekenaren aan een gesloten deur kwamen en op een ander tijdstip nog eens terug moesten komen om hun boodschappen te doen.
Giel en Mina traden op 4 januari 1924 in het huwelijk. Op 22 januari 1924 werd hun dochter Maria Cornelia geboren. Zij overleed drie weken later op 12 februari 1924.
De broer van Mina, Mathijs Hubert Marie Berben, verhuisde op 10 april 1928 naar Geleen. Het tweede kind van Giel en Mina, dochter Hubertina Mathea Maria werd op 29 april 1933 geboren. Zij overleed op 28 maart 1939 in de leeftijd van vijf jaar.
In 1931 bouwde Giel een brug over de beek om zijn weides beter te kunnen bereiken.
Om het vervoer van landbouwgewassen van het veld naar zijn boerderij te vergemakkelijken kocht Giel in 1938 een hondenkar. Deze hondenkar werd door een aantal honden getrokken. Giel overleed op 31 mei 1943 om 20.00 uur in Oirsbeek op 56-jarige leeftijd. Mina stierf op 13 februari 1967 in het Sittardse Ziekenhuis De Goddelijke Voorzienigheid.
Kleermaker en koster Scheepers
Na het overlijden van Giel verhuisde Mina en werd de boerderij met winkel bewoond door het gezin van kleermaker (snijder) Willem Hubert Jozef Scheepers en zijn vrouw Maria Hubertina Kusters. Willem Hubert Jozef Scheepers was bovendien koster van de tegenover gelegen Sint Lambertuskerk.
Kruidenierswinkel Louvenberg en (brom-)fietsenhandel Quijs
In 1957 werd de boerderij met winkel door Hub Louvenberg en echtgenote Tiny Louvenberg-Jenzick gekocht. Zij lieten in 1957 door architect G.J. Pijls uit Schinnen een ontwerp maken voor een aanbouw aan de achterzijde van het pand en de plaatsing van een nieuwe toegang in de voorgevel. Dit plan werd echter niet uitgevoerd want in 1958 kregen zij van de voormalige gemeente Oirsbeek een vergunning voor een grondige verbouwing van het pand naar een ontwerp van de architecten C.J. Okhuysen en H.A.M. Beckers uit Hoensbroek. Deze verbouwing werd wel uitgevoerd waarbij een gedeelte van de schuur van de naastgelegen boerderij aan de Grachtstraat 15 werd aangekocht.
Na de verbouwing woonde fietsenmaker Frans Quijs met zijn echtgenote en zoon in een gedeelte van het nieuwe pand waar hij ook zijn brom-/fietsenhandel had. In 1988 verhuisde hij naar een nieuwbouwwoning aan de Verlengde Lindelaan.
De winkel van familie Louvenberg-Jenzick werd in 1971 nog uitgebreid. In dat jaar werd een groot gedeelte van de Engelse tuin van het naastgelegen pand Grachtstraat 7-9 aangekocht waarna op deze plek aan de Grachtstraat 11 een nieuwe supermarkt werd gebouwd, de Euco Markt.
Jansen-Odekerken
De supermarkt kreeg eind jaren 70 een nieuwe eigenaar, de familie Jansen-Odekerken. De winkel veranderde van Kroon, Boxer, Pryma Discount en tot slot in de naam van de huidige supermarkt in Oirsbeek.
Afbraak
In 1996 werd het volledige winkelpand afgebroken om plaats te maken voor appartementencomplex Grachterhof.