top of page

Dorpstraat 98

Rond 1820-1830 was landbouwer Jan Pieter Moonen eigenaar van het pand Dorpstraat 98 en van meerdere aanliggende percelen. Op een kaart uit 1820 is te zien dat het pand destijds kleiner was. Naast de boerderijpoort waren maar twee ramen op de benedenverdieping.

In 1870 werd de boerderij verbouwd. In de voorgevel werd boven de boerderijpoort een sluitsteen aangebracht met de letters J G V   A  m  1870. De letters verwijzen naar Joannes Gerardus Vanderwijer. Hij was gehuwd met Maria Catharina Moonen en overleed op 27 april 1870. Maria Catharina bleef met hun drie dochters Maria Catharina Elisabeth, Marie Sophie en Maria Anna Catharina.

In augustus 1875 werd de boerderij bewoond door landbouwer Jan Pieter Dohmen en zijn dochter Maria Catharina Hubertina Dohmen. Zij huwde op 17 juni 1892 met Jan Leonard Mertens en bleef samen met hem in de boerderij wonen. Het echtpaar kreeg vier kinderen, Maria Agnes, Nicolaas Jozef, Jan Hubert en Anna Gertruda.

In 1912 huwde Jan Leonard opnieuw, dit keer met Maria Catharina Josephina Offermans. Zij bleven in de boerderij wonen tot 1921. In dat jaar vertrokken ze naar Merkelbeek.

De boerderij kreeg nieuwe bewoners, de kinderen van de familie Leclercq-Brouwers. May, Mechtilde, Christina, Mathilde [Tilke], Hubertus Leonardus [Lei], Antonius Hubertus [Hub] en Gertrudis Wilhelmina [Mien] Zelissen-Leclercq. Zij hadden links van de boerderijpoort de paardenstallen en rechts achter het woonhuis de koestallen. 

In 1937 werd de boerderij bewoond door de familie Douven-Aretz. Na hun overlijden bleef zoon Jan Mathijs [Mathijs] Douven samen met zijn echtgenote Maria Helena Rouschop en hun kinderen nog korte tijd in de boerderij wonen. Op 18 september 1951 vertrok het gezin naar Brazilië.

De boerderij werd daarna bewoond door de familie Vossen-Lemans.

De boerderij werd later eigendom van de familie Willems-Van den Heuvel. Deze familie was eigenaar van de zilverzandgroeve langs de Rijksweg (later Provincialeweg Zuid) nabij de Janssenmolen.

In 1961 werd de familie Boymans-Keulers eigenaar van het pand. Toen werd het bewoond door Huub en Fien Douven-Lenders en door veldwachter Keulers.

In 1968 gingen Frans Boymans en echtgenote Marlies Pirnay in het pand wonen op de begane grond. Zij kochten het pand in 1976 en verbouwden het. Huub en Fien Douven-Lenders verhuisden toen samen met hun zoon naar het naastgelegen pand Dorpstraat 100. Het pand deed ook nog vele jaren dienst als kantoor van Boymans Transport BV.

In 2007 werd het voorste deel van het pand verkocht waarna het pand een kantoorfunctie kreeg. Het achterste gedeelte (de voormalige schuur) werd niet verkocht maar kreeg een woonfunctie.

 

_DSC7506.jpg

Familie Leclercq-Brouwers omstreeks 1928 met van links naar rechts May Leclercq, Mechtilde Leclercq, Christina Leclercq, Mathilde [Tielke] Leclercq, Hubertus Leonardus [Lei] Leclercq, Antonius Hubertus [Hub] Leclercq, H.J. [Joseph/Zef] Zelissen, een knecht, Gertrudis Hubertina Wilhelmina [Wilhelmina] Zelissen-Leclercq en H.L. [Leonardus] Zelissen voor de boederij van familie Leclercq-Brouwers aan de Dropstraat 98. Familie Leclercq-Brouwers had links de paardenstallen en rechts achter het woonhuis de koestallen.

O-000500a-300dpi-Latten-1089.jpg
bottom of page